top of page

10x Praktische informatie rondreis ZwedenIn september 2023 zijn wij met onze auto en daktent 13 dagen door Zweden getrokken. Op de heen en terugreis hebben we de ferry genomen tussen Kiel en Götenborg. In Zweden hebben we een rondreis gemaakt via Stockholm. We hebben rond de 1900 kilometer gereden.


In deze blog vind je praktische informatie voor jouw rondreis door Zweden.


1. Reis van en naar Zweden met de ferry

Met Stenaline vaar je in één nacht van Kiel naar Götenborg. In Kiel kan je vanaf 17.00 uur aan boord, om 18.45 uur vaar je de haven uit en de volgende ochtend om 9.15 uur kom je aan in het centrum van Götenborg. Op de terugweg zijn de vaartijden hetzelfde. 


De kosten voor de bootreis van retour Kiel naar Götenborg waren €600,-. Dit was in september, voor 2 personen met auto en een hut met zeezicht. 


2. Rijden in Zweden

Winterbanden zijn in de wintermaanden verplicht. Je moet altijd een veiligheidsgordel dragen en je moet altijd zichtbaar zijn (minstens dimlichten). De wegen zijn in goede staat. In de ochtend en avond moet je oppassen voor overstekend wild.

 

3. Benzine in Zweden

De benzine was in Zweden goedkoper dan thuis in Nederland. Voor 1 liter betaalden wij rond de 21 SEK (Zweedse kronen = €1,80). De pompen zijn zelfbediening en je betaald direct aan de pomp.


4. Betaald parkeren in Zweden

Op veel plekken heb je een parkeerschijf nodig. Op andere plekken kan je betalen via automaten of verschillende apps. Dit verschilt per stad. Nadat je je creditkaart hebt gekoppeld aan zo'n app, kan je eenvoudig betalen en de betaling stop zetten op het moment dat je weer vertrekt.


5. Betalen in Zweden

In Zweden heb je bijna geen contant geld nodig. Wij hadden de eerste dag in Götenborg geld gepind, hier kwamen we aan het einde van de vakantie bijna niet meer vanaf. Vooral in de grote steden zijn er veel restaurants en winkels die geen contant geld meer accepteren. Wanneer je ergens iets langs langs de weg wilt kopen kan contant geld wel handig zijn. 


6. Wildkamperen in Zweden

Wij hebben gebruik gemaakt van twee apps om mooie wildkampeerplekken te vinden: park4night en campercontact. Hierdoor zijn we in Zweden op unieke plekken gekampeerd, maar niet altijd hebben we ons even veilig gevoeld. In de nacht kwamen vaak auto's op de parkeerplaats rijden of stilstaan. Dit maakte dat ik mij 's nachts de buurtwachter voelde en ik niet rustig kon slapen. Voor de goede nachtrust hebben we halverwege de vakantie besloten om alleen nog naar betaalde campings te gaan.


7. Zwemmen

Het leukste aan kamperen in Zweden vond ik de grote hoeveelheid zwemstijgers. Bij bijna ieder meer vind je wel een zwemtrap via waar je het water in kan. Een heerlijk begin van de dag!


8. Campings in Zweden

In Zweden heb je veel verschillende campings, van klein tot groot. Soms met personeel of soms is er alleen een betaalautomaat. De kosten van een camping is tussen de €15,- en €30,- euro per nacht voor 2 personen + auto en daktent).


9. Supermarkt

In ieder dorpje is wel een supermarkt te vinden. Vaak zijn de kleine lokale supermarkten wel een stuk duurder dan de grotere. De prijzen liggen iets hoger dan in Nederland, maar dit is ook afhankelijk van welk product je koopt.


10. Zweedse lunch

In veel restaurants kan je dagelijks tussen 11.00-14.00 uur een Zweedse lunch bestellen. Dit is een warme maaltijd (aantal keuzes), inclusief koffie/thee en een saladebar. De kosten zijn rond de €10,- tot €12,-. Na zo’n Zweedse lunch hadden wij in de avond vaak genoeg aan een boterham. 27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page