VLONDERPADEN EN KNUPPELPADEN
Ben jij net als ik fan van vlonderpaden? Lees hieronder waar deze paden vandaan komen, waarom ze zo leuk zijn, vind vlonderpaden in Nederland en geef zelf een vlonderpad tip via het formulier.
VLONDERPADEN OVERZICHT
VLONDERPAD IN NATUURGEBIED DE KRANG
(Limburg)
Dit natuurgebied kun je via Komoot door middel van verschillende wandelingen ontdekken. Op de website van Natuurmonumenten vind je 'wandelen in De Krang'. Deze route van 12 km voert je langs akkers, open veleden, loof- en naadbossen, beekje en natuurlijk over de vlonderpaden! De wandeling begint bij de kerk in Swartbroek. Via de Ringstraat kom je als snel bij de eerste van vele korte en langere vlonderpaden die over de Dijkerpeel lopen of langs de oever ervan. Vergeet niet het vlonderpad naar het vogelkijkscherm aan je rechterhand te nemen en geniet van het uitzicht over het water tussen de Dijkerpeel en De Leukerbeek. Na het laatste stukje vlonderpad kom je uit bij de Grotekouseykweg. Vanaf hier kan je de route vervolgen door de velden en langs de Ellerschans. De route kan je eenvoudig in korten of uit te breiden naar wens. Als je tijdens deze wandeling omhoog kijkt, maak je kans om een wielewaal, ijsvogel, blauwborst of een buizerd te spotten. En als je naar beneden kijkt, kun je mogelijk beversporen vinden. De winter is de beste tijd om deze te zoeken, wanneer bevers aan bomen en struiken knagen en je de afgeknaagde takken en stammen rondom ziet liggen.
KNUPPELPAD VAN SINT LUDWIG
(Limburg)
Dit knuppelpad bevindt zich in het Nationaal Park De Meinweg en is één van de 26 gelukspunten in Roerdalen. Het is tevens een deel van de lange afstandswandeling het Maas Niederheimpad, dat je door dit mooie natuurgebied leidt. Het knuppelpad gaat over de Roode Beek, een moerasgebied met kristalhelder water en een rode ijzerrijke bodem.
Om bij het pad te komen parkeer je gratis je auto in Duitsland (Am Deutschen Eck 1, Wegberg Duitsland). Bij de parkeerplaats vind je een bord met verschillende wandelmogelijkheden in de omgeving. Loop onder het viaduct door in de richting restaurant Dalheimer Hühle. Vlak voor het restaurant vind je een pad naar rechts dat je direct terug naar Nederland brengt en waar het knuppelpad begint. Dit eerste stukje vormt slechts een voorproefje voor het tweede deel van het pad. Neem na het knuppelpad de eerste afslag links, tussen het houten poortje door. Hier begint een langgerekt stuk knuppelpad. Het pad voer je tussen de bomen door en over de moerassen. Je ziet de weerspiegelingen van de bomen in het water tussen de boomwortels. Achter elke bochtwacht je weer een nieuw stukje knuppelpad. Wat een feest om dit pad te lopen!
Na afloop van het knuppelpad, kun je de wandeling zo lang of kort maken als je zelf wilt. Je hebt de mogelijkheid om de route eenvoudig uit te breiden naar de IJzeren Rijn of naar de charmante begraafplaatskapel Sint Ludwig.
KNUPPELPAD OVER DE BOSCHBEEK
(Limburg)
Dit knuppelpad bevind zich, net als het knuppelpad van Sint Ludwig, in het National Park De Meinweg. Het gebied is gevormd door aardverschuivingen langs breuklijnen, wat heeft geresulteerd in een prachtig terrassenlandschap. Dit landschap wordt gekenmerkt door steile overgangen, en aan de voet van deze breuklijnen zijn vennen ontstaan. Om het oversteken van de Boschbeek zonder natte voeten te hoeven doen, is er een knuppelpad aangelegd.
Je kunt vanaf de gratis parkeerplaats aan de Meinweg 2 in Herkenbosch de blauwe route volgen, door een kleine uitbreiding kom je bij het knuppelpad (totaal 7km). De coördinaten van het knuppelpad zijn 51.1791015, 6.1150242 . Als alternatief kun je ook kiezen voor de Paarse pracht route van de ANWB lopen (15,8 km). De naam van deze route verraadt het al: als je deze wandeling rond augustus maakt, wordt je getrakteerd op een paars bloeiend heideveld. Deze afwisselende route leidt over bospaden, door heidelandschappen met ingesloten hoogvenen en door moerasbossen met berkenbomen.
VLONDERPADEN IN CRANENDONCKSE BOS
(Limburg)
De naam 'Cranendonck' verwijst naar de vele kraanvogels die vroeger tijdens de voor- en najaarstrek in het gebied te vinden waren. Dit gebied wordt ook wel een elzenbroekbos genoemd. Het voord 'broek', verwijst naar een laaggelegen land langs de beek. In het Cranendonckse bos groeien hoge eiken, berken en dennen aan de randen, terwijl in het midden de natte graslanden te vinden zijn. Door ondergrondse waterstromen van een hoger gelegen gebied, komt het grondwater onder druk vanuit de bodem omhoog (ookwel 'kwel' genoemd), wat te zien is aan het ijzerhoudende bruine water. Dit is bestaat uit drassige, laaggelegen bossen en natte graslanden met vele sloten. Om het gebied toegankelijk te houden, zijn er knuppelpaden. Er zijn geen aangegeven wandellingen die je langs de verschillende vlonderpaden in het gebied leiden, maar je kunt hier je eigen wandeling maken. Parkeer bij Kasteel Cranendonck (Cranendonck 1, Soerendonk). Via Google Maps kun je de volgende drie coördinaten markeren en op die manier je eigen route door dit gevarieerde landschap en over de vlonderpaden volgen:
- Lang vlonderpad: 51.2967734, 5.5957968
- Korter vlonderpad: 51.3010595, 5.5964616
- Vlonder over water: 51.3002885, 5.5916273