top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

IJsland in de winter

In februari 2025 maakten we voor de tweede keer een wintertrip (7 dagen/ 6 nachten) naar IJsland.


Tijdens onze eerdere rondreis, met onze eigen auto en daktent, hebben we gedurende 2,5 week het hele eiland rondgereden. Misschien vraag je je af: hoe kun je met je auto naar IJsland gaan? Vanaf Hirtshals (Denemarken) vaart namelijk een ferry naar IJsland, met als bonus een tussenstop op de Faröer‑eilanden.


Dit keer huurde we een auto (1429 km gereden), sliepen we in hostels, huisjes en hotels en lag onze focus op het bewonderen van het noorderlicht en het lopen in een ijsgrot. Daarom lees je in dit reisverslag niet over de bekende plekken zoals de “Golden Circle”, beschrijf ik vooral de plekken die we tijdens onze eerste reis gemist hadden of die je alleen in de winter kan zien.


Vooraf hoopten we op een winterse sprookjessfeer met veel sneeuw, witte landschappen en bevroren watervallen. Hoewel we geen bevroren watervallen zagen en de sneeuw pas op de laatste dag viel, was dat misschien wel een zegen. Bij koude temperaturen en hevige sneeuwval kan het namelijk gevaarlijk zijn om de weg op te gaan.



REISPERIODE

Online lees je vaak dat je beter niet alleen voor het noorderlicht op reis kunt gaan, omdat je nooit zeker weet of je het daadwerkelijk te zien krijgt. Toch was dat voor ons dit keer wél het hoofddoel van onze vakantie, en zoals je straks leest pakte dit voor ons goed uit!


De reden dat we juist dit jaar gingen: in 2024–2025 bereikt de zonneactiviteit een piek, waardoor het noorderlicht vaker en intenser te zien is. Vanaf 2026 zal die activiteit weer langzaam afnemen, en het volgende zonnemaximum laat dan zo’n elf jaar op zich wachten.


We kozen bewust voor eind februari, omdat de dagen dan alweer wat langer zijn. Rond die tijd is het van ongeveer 9.30 tot 17.30 licht, wat ons genoeg ruimte gaf om overdag op pad te gaan en nieuwe plekken te ontdekken.



PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Tijdsverschil: In IJsland is het 2 uur vroeger dan in Nederland.

  • Contant geld: Niet nodig, je kunt vrijwel overal pinnen.

  • Betalen: Gebruik bij voorkeur je pinpas; voor creditcardbetalingen worden vaak extra kosten gerekend.

  • Stopcontacten: Geen reisstekker nodig, IJsland gebruikt hetzelfde type stekkers als Nederland.

  • Valuta: De IJslandse kroon (ISK). Een handig ezelsbruggetje voor de koers:

    • 5.000 ISK ≈ €34

    • 10.000 ISK ≈ €69

  • Daglicht: Maak vooraf een overzicht van de tijden van zonsopgang en zonsondergang tijdens jouw reisperiode. In februari is het bijvoorbeeld tussen ongeveer 9.30 en 17.30 licht.

  • Pylsur: De populaire IJslandse hotdog – goedkoop, snel en verrassend lekker.

  • Tankstations: Goede plek voor een snelle en betaalbare maaltijd, zoals een pylsur of tosti.

  • Supermarktpannenkoeken: Zoek in de supermarkt naar Skonsur Ommubakstur, dikke IJslandse pannenkoeken, handig als snack of ontbijt.

  • Supermarkten:

    • Bónus is de goedkoopste optie

    • Daarna volgt Krónan qua prijs en assortiment

  • Globale afstanden:

    • Reykjavik - Selfoss 1 uur (59 km)

    • Selfoss - Vik 1.45 uur (130 km)

    • Vik - Jökulsárlón 2.22 uur (193 km)



PERSOONLIJKE TIPS

  • Kies voor accommodaties waar je zelf kunt koken. Dat geeft flexibiliteit in je planning én je bespaart flink op restaurantkosten.

  • Overnachten op een plek met een hottub is echt een aanrader, perfect om op te warmen na een koude dag buiten.

  • Bezoek ook een lokaal zwembad met hottubs. IJslandse zwembaden hebben vaak meerdere baden op verschillende temperaturen, en soms ook een sauna of stoomcabine. Veel goedkoper dan de toeristische lagoons, en geliefd bij locals.

  • Wees flexibel. In de winter (en vaak ook daarbuiten) kan het weer ineens omslaan. Pas je plannen daarop aan.

  • Check de actuele wegcondities via de app of website van SafeTravel.is of via de app road.is 

  • Voor tickets van musea en tours loont het om te kijken op tiqets.com, vaak zijn ze daar goedkoper dan rechtstreeks via de aanbieder.

  • Bijna alle populaire bezienswaardigheden vragen parkeergeld (meestal 1000 ISK). Je kunt betalen via een QR-code ter plaatse of met de app Parka.

  • Overal waar je een openbaar gebouw binnenkomt, zoals een bibliotheek of zwembad, doe je je schoenen uit. Neem eventueel sloffen of dikke sokken mee als je dat fijn vindt.

  • Probeer IJslands snoep! Een typisch voorbeeld zijn chocoladeballen met drop in het midden (Lakkris). Ook leuk als souvenir of om thuis uit te delen.

  • Ik ben fan van wandelstokken, en in IJsland heb ik ze op meerdere wandelingen gebruikt. Zeker handig bij modderige of gladde paden.



WANDELINGEN

Fjadrargljufur: deze canyon is erg populair door clibopnames van Justin Braber. Tijdens ons vorige bezoek aan IJsland in 2019 was de kloof dan ook afgesloten voor publiek omdat deze te populair was geworden. Nu is er een nieuw pad aangelegd en is hij geopend. Dit is Een canyon van 100 meter diep en 1 km lang. De wandeling is 3 km (heen en terug) en duurt ongeveer een uur. Langs de wandeling heb je op een drietal plekken een uitzichtplatform. Dit is een leuke wandeling als je tijd hebt, maar ik denk niet dat deze nog zo spectaculair is dan voorheen, toen je nog door en dichtbij de canyon mocht lopen.



Badderen in warmwaterrivier Reykjadalur: de wandeling is 3 km (heen). Je bent hier zo’n 1 uur tot 1.30 uur mee bezig en kan op door de hoogtemeters ongetraind soms pittig zijn. Tijdens ons vorig bezoek aan IJsland hadden we deze rivier overgeslagen vanwege de wandeltijd en vele bezoeken aan andere warmwaterbronnen, maar wat is dit de moeite waard! In de rivier kan je heerlijk badderen, is het water aan het begin nog wat lauw, loop dan iets verder door. Langs de rivier ligt een vlonderpad waar een aantal schuttingdelen op staan waar je iets uit de wind kan omkleden. Protip: zet een muts op en neem neopreen schoentjes of slippers mee om in de rivier te kunnen lopen. Een unieke ervaring om midden in de natuur in de rivier te genieten van het warme water terwijl het bovenwater erg koud kan zijn. 



Langs de lavavelden lopen: vanaf Skali Parking p2 kan je een wandeling maken naar de gestolde lavastromen. Wij liepen via de groene route richting Langihryggur (6 km retour/ 270 hoogtemeters/ 1.30 uur). Boven op de heuvel kan je zien waar de lavastromen zijn gestart en hoe deze hun route hebben gekozen naar beneden. In het hele gebied zie je nog stoom uit de bodem komen. Het is niet mogelijk om op de lava zelf te lopen, maar het is erg bijzonder om de bijzondere ontstane lavacreaties te zien. Een wandeling naar alleen de voet van het lavaveld is 0,7 km vanaf de parkeerplaats (20 minuten one way of 1 uur als rondwandeling).



Svinafellsjökull gletsjer vanaf Freysnes: vanaf de gratis parkeerplaats direct langs de ringweg bij Freysnes (naast het N1-tankstation) wandel je in ongeveer tien minuten naar de voet van de indrukwekkende Svinafellsjökull. Het is een eenvoudige tocht over een grindpad en onderweg passeer je een klein meer, waarin (bij helder weer) de gletsjer prachtig weerspiegelt. Al snel sta je oog in oog met het ijs: imposant, vele verschillende kleuren en van verrassend dichtbij te bewonderen. En het mooiste? Voor deze ervaring heb je geen gids of tour nodig en kan je dan ook alle tijd nemen om de gletsjer te bewonderen!



ACTIVITEITEN

IJsgrot bezoeken: dit was een van de hoogtepunten van deze winterse reis. Vooraf had ik uitgezocht welke grot het mooist en het grootst zou zijn, en zo kwamen we uit bij de populaire Crystal Ice Cave Tour van 2,5 uur.


We vertrokken vanaf het Jökulsárlón-gletsjermeer met een superjeep, die ons dwars door het ijslandschap naar de ingang van de grot bracht. De Crystal Ice Cave is spectaculair, maar ook geliefd: op drukke dagen worden er wel duizend bezoekers rondgeleid. Iedereen loopt dezelfde route door de grot, met onderweg voldoende tijd om stil te staan, te genieten en natuurlijk foto’s te maken.


Bij de ingang kregen we een helm met hoofdlampje. Die hadden we deze dag niet nodig om onze weg te vinden, maar wél om de mooiste foto’s te kunnen maken in het blauwe, doorschijnende ijs. Op donkere of bewolkte dagen is dat lampje ook echt nodig om goed te kunnen zien waar je loopt. Het is er druk, maar de ervaring is onvergetelijk.



Diamond beach: vlak naast het Jökulsárlón-gletsjermeer vind je deze fotogenieke plek: Diamond Beach. Vanaf de parkeerplaats bij het Jökulsárlón-meer loop je er in een paar minuten naartoe. Hier drijven ijsschotsen vanaf het meer naast je mee onder de brug door richting zee. Eenmaal in de oceaan worden ze door de golven teruggeworpen op het zwarte zandstrand. De branding spoelt deels over de schotsen heen, wat maakt dat er kristalheldere ijsschotsen verspreid over het strand liggen. Het contrast tussen het pikzwarte zand en de glinsterende ijsschotsen, maakt dat het lijkt alsof er overal diamanten verspreid liggen. Vandaar de naam.



Dyrholaey uitzichtpunt: vlak bij Vík ligt het schiereiland Durhólaey. De route ernaartoe is al mooi: je rijdt via een weg die het land met het voormalige eiland verbind en gaat daarna een slingerende weg langs omhoog, waar je bovenaan gratis kunt parkeren.


Vanaf het uitzichtpunt kijk je uit over eindeloze zwarte stranden, ruige kliffen en in het broedseizoen papegaaiduikers.


Het weer hier kan snel omslaan. Wij arriveerden in de zon, maar vertrokken in de harde wind en regen.



The lava tunnel: tijdens een rondleiding van ongeveer een uur krijg je de kans om een van de indrukwekkende lavatunnels van IJsland van dichtbij te verkennen. Deze tunnels zijn ontstaan toen gloeiende lava verder stroomde terwijl de buitenste lagen al waren afgekoeld en uitgehard, met als resultaat een holle buis onder het aardoppervlak. De tunnel is alleen toegankelijk met een gids, die onderweg veel vertelt over het ontstaan en de bijzondere geologie van dit soort formaties.


Bij de ingang krijg je een helm met een lampje, waarmee je veilig op pad kunt door het donkere, ondergrondse landschap. Binnen in de tunnel is het constant zo’n 5°C, terwijl de temperatuur buiten flink kan variëren. Juist dat verschil zorgt ervoor dat je in de winterperiode bij de ingang prachtige ijspilaren kunt tegenkomen. Verderop zie je gestolde lavastromen in allerlei kleuren en texturen.


Wij hadden deze activiteit niet vooraf gepland, maar kregen de tip van andere reizigers die er enthousiast over waren. Omdat we nog een halve dag over hadden, besloten we te gaan en daar hebben we geen moment spijt van gehad. De lavatunnel bleek verrassend mooi en de gids wist op een boeiende manier veel te vertellen. Ook fijn: het is een ideale activiteit voor een regenachtige dag.



Warmwaterbronnen: overal in IJsland kom je warmwaterbronnen tegen, midden in de natuur, in luxe lagoons of bij de lokale zwembaden. Vrijwel elk dorp of stadje heeft een eigen zwembad, vaak met meerdere warme baden (hot tubs) en soms ook stoombaden of sauna’s. Deze zijn vele malen goedkoper dan de bekende lagoons en zijn ook een leuke plek om IJslanders te ontmoeten.


Het bezoeken van deze baden is diep verweven met de IJslandse cultuur. Voor IJslanders is het niet alleen ontspanning, maar ook een sociale bezigheid: je ontmoet er buren, bespreekt het nieuws of komt even tot rust na een werkdag, weer of geen weer.


Wij namen deze gewoonte al snel over en bezochten vrijwel elke dag een warmwaterbron of zwembad. Een heerlijke ontspannen afsluiting van de dag door buiten te dobberen in warm water terwijl het om je heen vriest of sneeuwt.


Tip: in IJsland is het gebruikelijk (en zelfs verplicht) om zonder badkleding te douchen vóór je het bad in gaat. Je reinigt je lichaam grondig met zeep, zodat het water schoon blijft. Een beetje wennen voor sommige reizigers, maar absoluut onderdeel van de ervaring!



VLAKBIJ SELJALANDSFOSS

Waterval Gljúfrabúi: op 300 meter van de bekende Seljalandsfoss ligt een verborgen pareltje: Gljúfrabúi. Deze waterval blijft vaak onopgemerkt, omdat hij verscholen ligt achter een smalle rotsspleet. Via een nauwe doorgang wandel je, stap voor stap over de stapstenen in het riviertje, een grotachtige ruimte in waar de waterval met donderend geweld naar beneden stort.


Zorg dat je goed voorbereid bent: een regenjas, regenbroek en waterdichte schoenen zijn hier geen overbodige luxe. Je wordt zeker nat, maar het is die bijzondere ervaring meer dan waard.


Binnen in de grot ligt een grote steen, waar bezoekers om de beurt op klimmen voor dé iconische foto met de waterval op de achtergrond. Om bij deze waterval te komen, parkeer je bij Seljalandsfoss en volg je het korte pad naar links langs de rotswand.


Alternatief vliegtuigwrak: het beroemde DC-3 vliegtuigwrak op het zwarte zand van Sólheimasandur is een populaire bezienswaardigheid, maar de wandeling van ruim 40 minuten (of een ritje met de shuttlebus) hielt ons tegen om die te bezoeken. Gelukkig is er nu een minder bekend alternatief, dat veel makkelijker bereikbaar is.


Dit wrak ligt op slechts twee minuten lopen vanaf de parkeerplaats, waardoor je er zonder moeite een korte stop van kunt maken. Bij de parkeerplaats vind je zelfs verwarmde toiletten.


Het is geen must-see, maar als je toch in de buurt bent is het een leuke, laagdrempelige tussenstop.


Nauthusagil canyon: is een smalle kloof met een sprookjesachtige sfeer, waar je dwars door een rivier de canyon in kunt wandelen. Vanaf de parkeerplaats volg je het pad links van de rivier om bij de ingang van de kloof te komen. Kies je rechts, dan kun je via een steil pad de heuvel op voor een prachtig uitzicht over het omringende landschap.


Wij wilden allebei de routes doen en besloten de rivier over te steken via stapstenen aan de voet van de heuvel. Houd er rekening mee dat dit niet altijd helemaal droog lukt: wij hebben zelf een aantal stenen verplaatst/ bijleggen om natte voeten te voorkomen.


De wandeling door de canyon zelf is een speels avontuur. Je volgt het water, springt van steen naar steen en zoekt zelf je route. Kijk ook hoe anderen het aanpakken, en pas je pad daarop aan. Toen wij er waren, stond het water zo hoog dat we de waterval aan het eind van de kloof helaas niet konden bereiken. Toch was de tocht op zichzelf al een belevenis.



SLAAPPLEKKEN

Tijdens onze winterreis verbleven we op verschillende plekken tussen Reykjavík en Jökulsárlón. We kozen bewust voor accommodaties met een goede ligging, comfortabele voorzieningen én, waar mogelijk, een hottub. Hieronder onze aanraders:


I Stay Cottage: vlak bij Keflavík Airport

Een idyllisch huisje met eigen badkamer, ideaal voor wie laat aankomt of vroeg vertrekt: je rijdt in slechts 8 minuten naar het vliegveld. Het huisje ligt op een rustig terrein met een luxe uitstraling. In het centrale gebouw vind je een goed uitgeruste keuken en een gezellige eetruimte die je met andere gasten deelt. Als extraatje krijg je gratis toegang tot het lokale zwembad in het dorp, waar ook een hottub aanwezig is.


Hestheimar: vlakbij Hella Is dit mooi gelegen verblijf met uitzicht over het IJslandse platteland. De huisjes zijn sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien. Inchecken doe je bij de receptie van het hoofdgebouw, waar ook een restaurant zit voor ontbijt of avondeten. Door de centrale ligging is dit een perfecte uitvalsbasis voor dagtochten in alle richtingen. En als bonus: naast het restaurant staat een hottub waar je tot 22.00 uur gebruik van kan maken (badjassen te leen bij de receptie). Een fijne plek om het noorderlicht te spotten.


Beindalsholt: deze accommodatie is ook in de buurt van Hella. Een rustige, centraal gelegen accommodatie met moderne huisjes en een goede kans op noorderlicht. Je checkt eenvoudig in via een sleutelkastje. Direct tegenover het terrein is een lokaal zwembad met meerdere hottubs.


Skyrhúsið HI Hostel: vlak bij Diamond Beach

Een knus hostel met zowel privékamers als slaapzalen. Er is een gezamenlijke keuken, en bij aankomst word je hartelijk ontvangen met gratis koffie, thee, sinaasappelsap, skyr en zelfs een stuk zelfgebakken kruimeltaart. Het voelde als een warm welkom na een lange rit. Bij kans op noorderlicht rijd je vanaf hier in zo’n 10 minuten naar Diamond Beach. voor ons was dit de ideale uitvalsbasis om vroeg in de ochtend de ijsgrot wandeling te kunnen maken.


NOORDERLICHT

Laat je niet ontmoedigen door voorspellingen: tijdens onze reis was de kans op noorderlicht volgens de apps bijna nul. Toch zagen wij het élke avond! Veel anderen die we spraken hadden het nog helemaal niet gezien. Beste tip: vertrouw niet alleen op de apps, maar ga regelmatig zelf naar buiten om in de lucht te kijken. Bij deze nog een aantal aanvullende tips:


  • Gebruik een goede noorderlicht-app: er zijn veel apps beschikbaar, maar mijn favoriet is Hello Aurora. Je ziet live waar het noorderlicht is waargenomen, hoe het met de bewolking zit en hoe groot de kans is dat je het kunt zien.

  • Foto’s maken? Dit is wat helpt:

    • Een statief is handig (ik gebruikte een selfiestick), maar veel van mijn foto’s lukten ook gewoon uit de hand.

    • Zet je camera op nachtmodus.

    • Verleng de sluitertijd (bij mijn telefoon maximaal 10 seconden).

    • Zet de belichting wat donkerder.

    • Gebruik de zelfontspanner, zodat je camera niet beweegt op het moment dat de foto wordt genomen.

  • Wil je zelf op de foto met het noorderlicht?

    • Blijf stil staan terwijl de foto wordt genomen.

    • Laat iemand een paar seconden met een klein lampje op je schijnen, zodat je goed zichtbaar bent zonder het noorderlicht te overbelichten.

  • Maak je foto levendig: een noorderlichtfoto wordt vaak nog mooier als er iets in beeld is: een boom, huisje, auto of persoon.



TERUGBLIK

We gingen naar IJsland met één hoofddoel: het noorderlicht zien! Ondanks dat de voorspellingen niet veelbelovend waren, hebben we het elke avond mogen bewonderen! En daarnaast hebben we nog vele andere mooie avonturen beleefd.


Hopelijk helpen onze verhalen, ervaringen en tips jou om jouw eigen reis naar IJsland net zo onvergetelijk te maken!

Comments


bottom of page