top of page
Zoeken
  • ingehospers

Het Hanzestedenpad: 8 tips van Deventer wandelinge

Bijgewerkt op: 3 aug. 2023


Hanzestedenpad, Streekpad 11
Het Hanzestedenpad - Streekpad 11

Algemene informatie

  • Doesburg naar Kampen

  • 124 km

  • Niet rolstoeltoegankelijk

Het Hanzestedenpad (Streekpad 11) strekt zich uit van Doesburg tot Kampen en voert je door diverse Hanzesteden en langs de altijd weer herkenbare maar ook veranderende IJssel. De route heeft een totale lengte van 124 kilometer, die is uit te breiden met een negental dagwandelingen. De route is in beide richtingen duidelijk aangegeven met een geel/rood markering.


Bij de meeste lange afstandswandelingen is het vaak een hele uitdaging om het startpunt van je etappe te bereiken en aan het einde van de dag weer terug thuis te komen. Het Hanzestedenpad is anders. Met uitzondering van Doesburg zijn alle grote steden waar je doorheen wandelt gemakkelijk bereikbaar met de trein, en er zijn tal van plekken waar je met de bus kan komen. Zelf woon ik in Deventer en daarmee is het Hanzestedenpad ideaal om een etappe in de ochtend of middag te wandelen, met beperkte reistijd.

Deel 1: Doesburg- Brummen 20 km

Het Hanzestedenpad begint op 125 meter vanaf de bushalte in Doesburg. Het mooiste deel van deze etappe vind ik de start: over de verdedigingswallen rondom de stad, de promenade langs de IJssel en door het centrum van Doesburg. Vervolgens loop je voornamelijk over de verharde wegen langs de nevengeul van de IJssel, met weidse uitzichten over open vlaktes.

Bij Dieren ga je voor €1,20 met het pontje naar de overkant van de IJssel. Vanaf daar blijf je aan de westkant van de rivier tot aan Deventer.


Tip 1: Na het pontje heb ik een afslag naar links gemist waardoor ik door het hoge gras van de uiterwaarden ben gewandeld. Het was een mooi gebied, maar moeilijk begaanbaar en daarom niet echt aan te raden.

Deel 2: Brummen - Zutphen 16 km

Terwijl de eerste etappe voornamelijk over asfalt liep, voet deze volgende etappe je voornamelijk door het groen.


Je wandelt kronkelend door de prachtige tuinen van Huis Voorstonden, waar je telkens verrast wordt door schilderachtige bruggetjes en steeds veranderende uitzichten in de tuin. De IJssel zie je pas weer aan het einde van deze etappe in Zutphen.

Deel 3: Zutphen – Deventer 19 km

Tijdens deze etappe doorkruis je het prachtige landschap van Gelderland, om vervolgens de provincie Overijssel binnen te treden. Deze route gaat voornamelijk door de uitgestrekte uiterwaarden van de IJssel, waar grazende koeien en schapen je vergezellen.


Tip 2: Vergeet niet een korte pauze in te lassen bij de ruïne van burcht De Nijenbeek bij Voorst.


Tip 3: Horeca tip: breng een bezoek aan De Kribbe bij Wilp Hier kun je buiten, aan een picknicktafel, genieten van één (of meerdere) van de huisgemaakte taarten.


Tip 4: Kampeertip: de Deventer stadscamping ligt op vijf minuten lopen vanaf het pontje, dat onderdeel is van het Hanzestedenpad. Het is op de camping niet mogelijk om te reserveren, maar voor tenten is er altijd plek.

Deel 4: Deventer - Olst 17 km

De wandeling begint met een schilderachtige oversteek van de IJssel met het pontje van Deventer (€1,20). Vanaf dit punt blijf je tot aan Kampen aan de oostzijde van de rivier lopen.


In en om Deventer organiseer ik als stadsgids wandelingen. Klik hier voor de wandeldata en sluit aan bij een van de georganiseerde wandelingen.


Tip 5: Ontbijt en pauze tip tijdens de wandeling: het buitenterras van 'Hotel Gaia' , op Landgoed Rande 'Kasteel de Haere'. Beide locaties hebben een buitengewoon mooie ligging te midden van groene natuur en bieden de mogelijkheid om buiten op het terras te genieten van je rustmoment.


Tijdens deze etappe kom je langs verschillende elementen van de IJssellinie.

Tip 6: Neem de tijd om te kijken bij dit geheime waterlinieproject uit de Koude Oorlog diende als bescherming van Nederland tegen een mogelijke Russische invasie. Volgens dit plan zou een brede strook land van vijf tot tien kilometer breed tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet. Hierdoor zouden 400.000 mensen geëvacueerd moeten worden om het westen te beschermen tegen de Russen. De inwoners van het gebied waren niet op de hoogte van dit plan, maar de Russen waren dat wel. Neem onderweg de tijd om de verschillende informatieborden over de IJssellinie te lezen en de verdedigingswerken te bewonderen om meer te leren over dit stukje geschiedenis van Nederland.

Deel 5: Olst - Wijhe 13 km

Houd er rekening mee dat er op zondagen geen bussen rijden langs het gedeelte van de route tussen Wijhe en Zwolle. Dit betekende dat ik slechts 13 kilometer heb kunnen wandelen op dit traject, waardoor de volgende etappe een afstand van 27 kilometer werd.

Tip 7: Alternatieve route: bij de Fortmonderweg ga je naar links richting de uitkijktoren van de Duursche Waarden. Vervolgens sla je rechtsaf bij de uitkijktoren en loop je langs de oude steenfabriek, parallel aan de IJssel, totdat je aan je rechterhand een trekpontje ziet. Steek met behulp van het pontje het water over en wandel richting de Rijsstraatweg en steek deze over. Vervolg je weg via het 'mottenpad' naar de Scherpenzeelseweg. Vanaf daar sluit je weer aan op de originele route. Deze route is niet veel langer, maar wel vele malen mooier dan de originele route.

Met deze alternatieve route kun je het ontbrekende stuk van de originele route omzeilen en weer aansluiten op het pad, zodat je je wandelavontuur kunt voortzetten.

Deel 6: Wijhe - Zwolle 27 km

Deze etappe vond ik (samen met de laatste etappe) de mooiste van de hele route. Dat is natuurlijk ook makkelijker gezien het aantal kilometers, maar ook door de gevarieerde landschappen en doordat de route grotendeels over onverharde wegen gaat.

Pauze tip: In het natuurgebied direct na Herxen, loop je langs Vogelkijkhut De IJsvogel. Vlak na de hut vind je aan je linkerhand een open plek met verschillende picknicktafels. Dit is de ideale plek voor een korte rustpauze in het groen.


Tip 8: Lunchtip: In ecologisch park Nooterhof kan je lunchen in het Earthship dat is gebouwd van gerecyclede bouwmaterialen.

Deel 7: Zwolle - Kampen 23 km

Ik wandelde hier eind mei, langs de route zag ik verschillende jonge ooievaars nog in hun nest zitten, het gras was net gemaaid en werd gehooid en overal kwam ik wandelaars en fietsers tegen. Kortom, een leuke periode van het jaar om door dit gebied te wandelen. En dan natuurlijk de aankomst in Kampen! Er is volop gelegenheid om bij aankomst dit te vieren op een van de vele gezellige terrassen.

Conclusie

Het is bijzonder om te beseffen dat ik nu de volledige route van Doesburg naar Kampen heb volbracht. En dan komt de hamvraag: zal ik deze wandeling aanbevelen? Absoluut! Hoewel het niet de meest spectaculaire wandeling is die ik ooit heb gemaakt, biedt het een mooie balans tussen stad en natuur. Bovendien zijn de etappes zeer flexibel in te delen, is de route duidelijk gemarkeerd en zijn de start- en eindpunten van elke etappe gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Meer informatie

In het boekje wordt vermeld dat de route in totaal 124 km is, maar ik heb in totaal 135 kilometer afgelegd. Dit komt waarschijnlijk doordat ik op enkele plekken bewust en onbewust van het pad af ben geweken en de extra meters die ik heb gemaakt vanaf de stations om bij de route te komen.

  • De wandelroute is in beide richtingen geel/rood gemarkeerd.

  • De markering kan ook op bomen geschilderd zijn.

  • Routeboekje; Hanzestedenpad.

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page