top of page
Zoeken
  • ingehospers

16 TIPS voor de Walk of Wisdom

Bijgewerkt op: 16 apr.



Algemene informatie

  • Lange afstandswandeling van Nijmegen naar Nijmegen

  • Totaal 136 km

De Walk of Wisdom is een pelgrimsroute rondom Nijmegen van 136 kilometer. De wandeling is gemaakt uit liefde voor de natuur. Deze pelgrimswandeling start en eindigt bij de Stevenskerk in Nijmegen. Het startpakket voor de Walk of Wisdom heb ik via de post ontvangen, maar het is na aanmelding ook mogelijk om deze bij de Stevenskerk in Nijmegen op te halen.

Deze lange afstandswandeling heb ik samen met een vriendin gelopen verdeeld over 7 dagen. We hebben 3x 2 dagen gelopen met overnachting en een losse dag. De overnachtingen waren in een trekkershut, een eigen tentje en in een pipowagen aan de Waal. Bij deze wandeling is het niet eenvoudig om iedere dag van en naar je start- en eindpunt te komen. Een aantal keren hebben wij gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, maar voornamelijk hebben wij gelift.


Goed om te weten: tijdens de wandeling werden we aangesproken met de zin: "wandelen jullie de WOW (Walk Of Wisdom)?" Het duurde even voor het besef van de afkorting binnen kwam. Maar bij deze weet jij dit al op voorhand.



Walk of wisdom tip 1: het is niet makkelijk om met het openbaar vervoer van eind- naar startpunt te komen. Liften is wel erg eenvoudig en een leuke manier om mensen te ontmoeten! Op een lift hebben wij nooit langer dan 15 minuten moeten wachten, dit is dus zeker een aanrader. Kortom; neem karton en een stift mee en maak je wandelavontuur nog leuker!


Walk of wisdom tip 2: neem niet te veel eten mee tijdens je wandeling. Zeker bij de eerste 5 etappes kom je voortdurend langs plekken waar je je water kan bijvullen en eten kan kopen.



Deel 1: Nijmegen - Groesbeek 24 km



Walk of wisdom tip 3: zwemmen in de Bisonbaai. Als symbool voor het zuiver maken van je intenties kan je deze pelgrimswandeling starten met een duik in de Bisonbaai. Wij waren hier begin maart, watertemperatuur rond de 5 graden maar de zon scheen en weinig wind. Zelf ben ik geen winterzwemmer, maar dit was wel echt een bijzondere ervaring om er kennis mee te maken tijdens deze wandeling. Let op: een deel van het strand is naturistenstrand.



Walk of wisdom tip 4: slapen in deze ruime 4-persoons trekkershut bij minicamping de Hoge Hof in Groesbeek.



Deel 2: Groesbeek - Plasmolen 20 km



Walk of wisdom tip 5: maak een kort ommetje naar het centrum van Kranenburg langs de bakker: Bäckerei Derkse - Café am Markt


Walk of wisdom tip 6: als je bus SB58 naar Kranenburg neemt, zoek dan op 'Kranenburg Burgemeisterambt'. De busverbinding loopt naar het centrum van Kranenburg (anders kom je in Wyler, gemeente Kranenburg). Je Nederlandse OV-kaart kan je in deze Duitse bus ook gebruiken.



Deel 3: Plasmolen - Overasselt 25 km



Walk of wisdom tip 7: schuilen voor de regen en lunchen bij Boscafé de Zweef. Het boscafé ligt bij zweefvliegveld Malden, dit is de plek waar je een ringetje kan halen. Maar ook de plek waar wij precies op tijd aankwamen om te schuilen tegen de regen. Dit was gelijk ook een moment waarbij we andere Walk of Wisdom wandelaars ontmoetten.


Walk of wisdom tip 8: tijdens de volgende regenbui was het lunchtijd: bij de Intratuin in Malden, Rijksweg 63.

Walk of wisdom tip 9: slapen op het scoutingkampeerterrein Sint Walrick in Overasselt. Langs de route van de Walk of Wisdom, in natuurgebied de Hatertse en Overasseltse Vennen, ligt dit grote kampeerterrein. Je wordt ontvangen in een mooie blokhut waar ook een ScoutsShop aanwezig is. Bij de kampeerplek mag je een kampvuur maken.



Deel 4: Overasselt - Grave 12 km


Deel 5: Grave - Wijchen 23 km



Walk of wisdom tip 10: Klooster Emmaus: wij hadden het gelukt dat er in het klooster vers gebakken brood werd verkocht.



Walk of wisdom tip 11: aan het einde van deze wandeldag was het weer tijd om een duik te nemen. Dit keer heerlijke temperaturen in de Vormerse Plas bij Wijchen.



Deel 6: Wijchen - Afferden 24 km



Walk of wisdom tip 12: afwijken van de route: houten brug of water oversteken: Afferdense en Deestse Waarden. Op kaart 29, stap 6: 'Bij splitsing rechts aanhouden en daarna ... ' hier loop je de Waalbandijk op. Na 100 meter kan je naar links richting de Waal. Wanneer je over de dijk bij het water aankomt kan je zo'n 500 meter naar links lopen, daar ligt een houten brug waarmee je in de Afferdense en Deestse Waarden komt. Wij zijn niet zo ver gelopen, wij hebben onze schoenen uitgedaan en zijn door het water heen gelopen. Tip: kijk waar de vogels in het water staan, daaraan kan je zien waar het ondiep is.



Walk of wisdom tip 13: slapen: via 'vrienden op de fiets' Henk en Anja, unieke locatie direct aan de Waal. De dag afsluiten met zwemmen tussen de kribben en een biertje op het strand.

Lid worden van 'Vrienden op de fiets' kost €8,- per jaar. Slapen kost €25,- per persoon, inclusief ontbijt. Voorwaarde is wel dat je lopend of fietsend aankomt bij je slaapplek.



Deel 7: Afferden - Nijmegen 24 km


Walk of wisdom tip 14: afwijkende route. Op kaart 30, bij punt 3 kan je kiezen om dichter langs de Waal te lopen langs Klompenpad/struinroute. Volg hier de platgelopen paden langs de Waal en over de stranden bij de kribben. Onderweg zijn er verschillende mogelijkheden om terug te gaan naar de hoofdroute van de Walk of Wisdom, dit kan handig zijn bij hoog water of bij dichte kudde koeien.


Bij deze struinroute loop je onder de A50 brug door. Deze brug blijft voor mij altijd speciaal: jaren geleden zijn we tijdens de 'dag van de bouw' bij deze brug gaan kijken. De tweede brug was toen nog in aanbouw, waardoor we er te voet over de A50 brug heen zijn gelopen.



Walk of wisdom tip 15: Bij Dijkmagazijn Beuningen kan je stoppen voor een kleine pauze. Wij hebben hier ons water bijgevuld, een appeltaartje gegeten en het mini museum bekeken. En het meest bijzondere van alles: een uil in de boom zien zitten.



Walk of wisdom tip 16: Na het Weurtsche straatje gaat de route naar rechts. Hier hebben wij een klein ommetje naar links gemaakt, waardoor we bij de Uitkijktoren Weurt.



Bij aankomst in Nijmegen kan je je laatste ringetje ophalen bij de Stevenskerk. Bij ons was de kerk gesloten, maar gelukkig was daar lunchcafé De Bruijn op de Markt. Hier kan je het laatste ringetje ophalen. Het inschrijven in het pelgrimsregister in de Stevenskerk gaan wij zeker op een later moment doen.



Bonustip: wil je meer ringetjes verzamelen? Wandel dan mee met één van de wandelingen van Deventer wandelinge en verzamel de volgende ringetjes 'steegjes-wandeling', 'natuur-wandeling' en 'Street Art wandeling'. Klik hier voor meer informatie.



Conclusie

De conclusie na het lopen van deze pelgrimswandeling is kort maar krachtig: een grote aanrader! Wij hebben genoten van de mooie wisselende natuur, de ontmoetingen onderweg en elkaars gezelschap tijdens de wandeling!


Meer informatie

Alle informatie die je nodig hebt tijdens de wandeling is te vinden in het routeboekje die je na inschrijving ontvangt. Wijzigingen van de route en ophaalplekken van de ringetjes zijn te vinden op de website van de Walk of Wisdom.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page